Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

Karbon Ayakizi (Emisyon) Hesaplama

Elektrik kullanmak, araba kullanmak veya atıkları atmak gibi günlük faaliyetlerimizin çoğu sera gazı emisyonlarına neden olur. Bu emisyonlar birlikte bir evin, ticari işletmenin karbon ayak izini oluşturur. Küresel sıcaklıklarda 2°C’lik bir artıştan kaçınmak için en iyi şansa sahip olmak için, yıllık ortalama küresel karbon ayak izinin 2 yılına kadar 2050 tonun altına düşmesi gerekiyor. İşletmeler için karbon ayak izi üç kapsamda inceleniyor. 

Kapsam 1, 2 ve 3 Emisyonları Nelerdir?

  1. Kapsam: Şirketin dfaaliyetlerden kaynaklanan doğrudan emisyonlar
  2. Dolaylı enerji emisyonları
  3. Diğer dolaylı emisyonlar

Kapsam 1, 2 ve 3 birbirini dışlar. Bir şirket içinde, kapsamlar arasında iki kez emisyon sayımı yapılmaz. Örneğin, bir şirketin Kapsam 3 envanteri, Kapsam 1 ve 2 envanterlerinde bulunan hiçbir emisyonu içermez.

Bununla birlikte, bir şirketin Kapsam 3 envanteri, diğer şirketlerin Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarını içerecektir.

Neden üç emisyon kapsamı var?

İklim eylemini etkili bir şekilde gerçekleştirmek için bir şirketin etkisini kapsamlı bir şekilde anlaması gerekir. Üç emisyon Kapsamı (ve kategorileri), şirketlere emisyonlarını organize etmek, anlamak ve raporlamak için sistematik bir çerçeve sağlar.

Üç Kapsamı da içeren organize ve kapsamlı bir sera gazı envanteri, şirketlerin en büyük emisyon kaynaklarını belirlemelerine ve çabalarına odaklanmalarına olanak tanır. Ayrıca paydaşların, yatırımcıların ve politika yapıcıların şirketlerin karbon ayak izlerini daha kolay karşılaştırmasına olanak tanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Sera Gazı Protokolü (GHG Protokolü), Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarının hesaplanması için uluslararası kabul görmüş standardı sağlar. Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonları birlikte kurumsal bir karbon ayak izi veya kurumsal sera gazı emisyonları envanteri oluşturur.

Yönergeler şunları içerir:

  1. GHG Protokolü Kurumsal Muhasebe ve Raporlama Standardı. Bu, şirketlere uygunluk, eksiksizlik, tutarlılık, şeffaflık ve doğruluk ilkelerini izleyerek Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonları için karbon muhasebesi sürecinde rehberlik eder.
  2. Kurumsal Değer Zinciri (Kapsam 3) Muhasebe ve Raporlama Standardı. Bu, 15 kategori de dahil olmak üzere Kapsam 3 emisyonları için karbon muhasebesi hakkında özel rehberlik sağlar.

ISO 14064, kurumsal karbon muhasebesi için uluslararası kabul görmüş başka bir standarttır. Kapsamlara göre dökümler yerine, ‘doğrudan’ ve ‘dolaylı’ emisyon kategorilerini kullanır.

Emisyon azaltma hedeflerinin belirlenmesi söz konusu olduğunda, Bilime Dayalı Hedefler girişimi, şirketlerin Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarını uzun vadeli (2050 yılına kadar net sıfır) hedeflere dahil etmelerini gerektirir. Daha kısa vadeli hedefler için, Kapsam 1 ve 2 dahil edilmelidir ve Kapsam 3 emisyon kaynakları, şirketin toplam karbon ayak izinin en az %40’ına katkıda bulunuyorlarsa dahil edilir.

Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonları GRI (Global Reporting Initiative) kuruluşunun belirlediği standartlara uygun olarak uzmanlar tarafından hesaplanmalıdır. 

İşletmenizin karbon emisyon değerlerini hesaplandıktan sonra bu tüketimlerinizin azaltılması için uluslararası standartlara uygun olarak Karbon Dengeleme projeleri geliştirerek, uygulayabilirsiniz. Sonuçları Sürdürülebilirlik Raporlarınıza doğrudan yansıyacaktır.

Hizmetlerimiz

Şirket Profilimiz