Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

Ekolojik Ayakizi (Emisyon) Hesaplama

Ekolojik Ayak İzi, bir popülasyonun, bir kişinin veya bir ürünün rekabet ettiği tüm biyolojik olarak üretken alanları toplar. Belirli bir popülasyonun veya ürünün tükettiği doğal kaynakları (bitki bazlı gıda ve lif ürünleri, hayvancılık ve balık ürünleri, kereste ve diğer orman ürünleri, kentsel altyapı alanı dahil) üretmek ve atıklarını, özellikle karbon emisyonlarını emmek için ihtiyaç duyduğu ekolojik varlıkları ölçer.

Ekolojik Ayak İzi, verimli yüzey alanlarının kullanımını izler. Tipik olarak bu alanlar şunlardır: ekili araziler, otlak arazileri, balıkçılık alanları, yerleşim arazileri, ormanlık alan ve karadaki karbon talebi.

Arz tarafında, bir şehrin, eyaletin veya ulusun biyolojik kapasitesi, ekolojik varlıklarının (ekili araziler, otlak arazileri, orman arazileri, balıkçılık alanları ve yerleşik araziler dahil) üretkenliğini temsil eder. Bu alanlar, özellikle hasat edilmeden bırakılırsa, ürettiğimiz atıkları, özellikle de fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbon emisyonlarımızı emmeye de hizmet edebilir.

Ekolojik Ayakizi (Emisyonları) Nasıl Hesaplanır?

Ulusal Ayak İzi ve Biyokapasite Hesapları (NFBA’lar), dünya çapındaki tüm Ekolojik Ayak İzi analizleri için gerekli temel verileri sağlar. 

Ulusal Ayak İzi ve Biyokapasite Hesaplarındaki hesaplamalar, Gıda ve Tarım Örgütü, Birleşmiş Milletler Emtia Ticareti İstatistikleri Veri Tabanı ve BM İstatistik Bölümü ile Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayınlananlar da dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler veya BM’ye bağlı veri setlerine dayanmaktadır. Ek veri kaynakları, hakemli bilim dergilerindeki çalışmaları ve tematik koleksiyonları içerir. Hesaplarda analiz edilen ülkeler, bölgeler ve bölgelerden 150’si bir milyonun üzerinde nüfusa sahipti ve tipik olarak daha eksiksiz ve güvenilir veri setlerine sahipti. Bunların çoğu için, Küresel Ayak İzi Ağı hem Ekolojik Ayak İzi hem de biyokapasite için zaman serileri sağlayabilir.

Ekolojik Ayak İzi, insanların birbiriyle rekabet eden tüm taleplerini karşılamak için biyolojik olarak ne kadar üretken alan gerektiğinin izlenmesiyle elde edilir. Bu talepler arasında gıda yetiştirme, lif üretimi, kereste rejenerasyonu, fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarının emilmesi ve inşa edilmiş altyapının barındırılması için alan yer alıyor. Bir ülkenin tüketimi, ulusal üretimine ithalat eklenerek ve ihracattan ihracat çıkarılarak hesaplanır.

Tüm emtialar, onları üretmek ve ilgili atıkları tecrit etmek için gerekli olan gömülü miktarda biyo-üretken kara ve deniz alanı taşırlar. Bu nedenle uluslararası ticaret akışları, gömülü Ekolojik Ayak
İzi akışları olarak görülebilir.

Ekolojik Ayak İzi, belirli bir faaliyeti desteklemek için gerekli alanı hesaplamak için birincil ürünlerin (ekili araziler, ormanlar, otlaklar ve balıkçılıktan) verimlerini kullanır.

Biyokapasite, mevcut teknoloji ve yönetim uygulamaları göz önüne alındığında, bir nüfusun tükettiği kaynakları sağlamak ve atıklarını emmek için mevcut biyolojik olarak verimli kara ve deniz alanı miktarının hesaplanmasıyla ölçülür. Biyokapasiteyi uzay ve zaman boyunca karşılaştırılabilir hale getirmek için, alanlar biyolojik üretkenlikleriyle orantılı olarak ayarlanır. Bu düzeltilmiş alanlar “küresel hektar” olarak ifade edilir. Ülkeler ekosistemlerinin üretkenliği açısından farklılık gösterir ve bu Hesaplara yansır.

Bu analizden elde edilen sonuçlar, bir ülkenin ekolojik etkisine ışık tutmaktadır. Bir ülke, Ayak İzi biyolojik kapasitesinden daha küçükse ekolojik bir rezerve sahiptir; aksi takdirde ekolojik bir açıkla çalışıyor demektir. İlki genellikle ekolojik alacaklılar, ikincisi ise ekolojik borçlular olarak adlandırılır.

Bugün, çoğu ülke ve bir bütün olarak dünya ekolojik açıklar veriyor. Aslında, bugün dünya nüfusunun% 85’inden fazlası ekolojik açığı olan ülkelerde yaşıyor. Dünyanın ekolojik açığı, küresel ekolojik aşım olarak adlandırılıyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Ekolojik Ayak İzi, bir bireyin, bir bölgenin, tüm insanlığın veya biyolojik olarak üretken alan için rekabet eden bir insan faaliyetinin biyolojik olarak üretken kara ve deniz alanı miktarını ölçer. Bu, yenilenebilir kaynaklar üretmeyi, kentsel altyapıyı ve yolları barındırmayı ve atık ürünleri, özellikle fosil yakıttan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını parçalamayı veya emmeyi içerir. Ayak İzi daha sonra ne kadar kara ve deniz alanının mevcut olduğu ile karşılaştırılabilir.

Biyolojik olarak verimli arazi ve deniz, ekili arazileri, ormanları ve balıkçılık alanlarını içerir ve çölleri, buzulları ve açık okyanusu içermez.

Ekolojik Ayak İzi Hesapları, ölçüm birimi olarak küresel hektarı kullanır, bu da verileri ve sonuçları küresel olarak karşılaştırılabilir hale getirir. Hesaplama yöntemleri standartlaştırılmıştır, böylece çeşitli değerlendirmelerin sonuçları karşılaştırılabilir.

Biyokapasite, bir ekosistemin yenilenme yeteneği olan biyolojik kapasitenin kısaltmasıdır. Fotosentez yoluyla ve güneşten güç alan bitkiler, CO2 ve diğer bileşenleri bitki maddesine dönüştürür. Yenilenmenin kalbinde bu yer alır. Biyokapasite, insanların kullandığı biyolojik malzemeleri üretir ve ayrıca fosil yakıtları yakarken yayılan karbondioksit de dahil olmak üzere atık akışlarını emer.

Eşdeğerlik faktörü, farklı türdeki arazilerin küresel hektarın ortak birimine dönüştürülmesine izin veren kilit faktördür. Eşdeğerlik faktörünün kendisi, ekili arazi veya orman gibi belirli bir arazi türünün dünya ortalamasının bir hektarını eşdeğer sayıda küresel hektara dönüştüren üretkenliğe dayalı bir ölçeklendirme faktörüdür. Bu eşdeğerlik faktörleri, herhangi bir yılda farklı arazi türleri altında arazinin nispi verimliliğinin değerlendirilmesine dayanmaktadır. En güncel Ekolojik Ayak İzi hesaplarında, farklı arazi türlerinin üretken kapasitesinin vekil ölçüsü olarak tarımsal üretime uygunluk endeksi kullanılmaktadır. Bu hesaplama için diğer güncellenmiş ve rafine edilmiş yöntemler sürekli olarak araştırılmaktadır.

Ekili arazi gibi belirli bir arazi türü içinde, bir alanın faydalı mal ve hizmetler üretme yeteneği, iklim, topografya veya hakim yönetim gibi faktörlere bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Verim faktörleri, aynı arazi türünün farklı alanlarının ortak verim paydasına dayalı olarak karşılaştırılmasına izin verir. Örneğin, mera için ulusal verim faktörleri, belirli bir ülkedeki ortalama meraların verimliliğini dünya ortalaması meralarıyla karşılaştırır. Bu verim faktörleri, belirli bir ülke içindeki mera gibi belirli bir arazi türünün bir hektarını, aynı arazi türünün eşdeğer sayıda dünya ortalaması hektarına dönüştürür. Eşdeğerlik faktörleri daha sonra belirli bir arazi türünün dünya ortalaması hektarını küresel hektara dönüştürmek için kullanılabilir.

Belirli bir arazi türü için ulusal getiri faktörü, o arazi türünün, örneğin Alman ormanının ulusal ortalama verimlerinin ve o arazi türünün dünya ortalama verimlerinin oranı olarak hesaplanır. Verim faktörleri, her yıl her ülkedeki her arazi türü için hesaplanır.

Hizmetlerimiz

Şirket Profilimiz